dimarts, 27 de juliol del 2010

NOU INCENDI A MEDIONA

 Benvolguts lectors,

Avuí Dimarts 26 hem tingut un nou ensurt al terme municipal de Mediona, concretament en una zona propera a Cases Noves , on s'ha produït un incendi en un camp. Hem de dir que encara no tenim detalls sobre els danys personals o materials que s'han ocasionat, però suposem que hauran sigut escassos atenent a la cel·leritat amb que els bombers, ADF, etc. s'han posat en funcionament.

 Ara és el moment de prendre més precaucions que mai, doncs hem tingut una primavera plujosa i un principi d'estiu fresc que ha propiciat el ràpid creixement d'herbes i matolls.  Tot i que fins ara els incendis s'han produït en camps de conreu, hem de recordar que tenim una riquesa forestal envejable i, per tant, tota precaució és poca per evitar mals majors.

  Per tot això adjuntem una sèrie de consells divulgats pel Departament de Medi Ambient:


Consells d'interès (Fem que el bosc no es cremi)
No encendre cap mena de foc (llenya, fogonet de gas, carbonet, graelles elèctriques,...) ni cremar-hi deixalles
No llençar mai les cigarretes enceses ni llumins sense apagar. Ni caminant, ni per la finestreta del cotxe.
No encendre focs artificials ni llançar coets en zones de perill; ni que sigui a camp ras, ni en terrenys agrícoles ni, sobretot, en urbanitzacions envoltades de bosc.
No cremar la brossa de les parcel·les de les urbanitzacions. En podeu fer compost o abocar-la als contenidors de la recollida selectiva o rebuig.
No deixar mai escombraries ni deixalles en el bosc ja que, a més d'embrutar-lo, poden ser l'origen d'un incendi. Utilitzeu els serveis de recollida i els contenidors adients. 

Recordeu que és prohibit d'encendre foc a menys de 500 metres d'una zona forestal.


Mesures d'autoprotecció de les urbanitzacions

Les urbanitzacions incrementen el contacte entre les persones i el bosc i augmenta el perill que hi hagi un incendi, ja que no hem d'oblidar que el 95% dels incendis tenen origen humà (negligències, accidents o intencionats). A més de tenir cura de no ser-ne l'origen, s'ha de ser conscients que el foc pot arribar de fora de la urbanització i esdevenir un problema de gran magnitud, en amenaçar, a més dels terrenys forestals, habitatges i vides humanes. D'aquí es desprèn la importància del concepte d'autoprotecció, i les urbanitzacions tenen una tasca prioritària i fonamental en aquest àmbit.
Un bon disseny i uns materials de construccció adequats, un estat acurat i ben senyalitzat de la xarxa viària, l'existència d'espais defensius i un pla d'emergència conegut i assajat per tothom són la base de l'autoprotecció. Però cal complementar aquest concepte amb diverses feines (neteges, esporgues...), fetes periòdicament i en el moment oportú, que confereixen a l'autoprotecció una concepció dinàmica en el temps i no quelcom a tenir en compte només en les primeres fases constructives.
No feu foc si no és en una barbacoa d'obra amb mataguspires.
No cremeu la brossa de les parcel·les. En podeu fer compost o abocar-la als contenidors adients.
No encengueu focs artificials ni llançeu coets. Els coets poden caure sobre la massa forestal, encara encesos, i provocar un incendi.
No deixeu mai escombraries ni deixalles en els boscos confinants ja que, a més d'embrutar, poden ocasionar incendis.
Si aneu a passejar al bosc, procureu no fumar, i si ho feu, assegureu-vos d'apagar bé la cigarreta i el llumí.


 En cas d'emergencia:

En cas d'incendi:
  • Aviseu immediatament al 112: Evacuar habitatges és una mesura de prevenció que adopten les forces i els cossos de seguretat. Si us diuen que abandoneu
    l'habitatge, heu de fer-ho tan aviat com pugueu, amb calma i de manera ordenada.
  • Si no teniu temps d'abandonar la casa, seguiu els consells següents:


    • Intenteu comunicar la vostra situació a les autoritats.
    • Retireu tots els objectes combustibles, incloent mobles de jardí, del voltant de la casa.
    • Tanqueu-vos hermèticament.
    • Desconnecteu els subministraments de butà, gas natural, gas-oil, etc.
    • Ompliu d'aigua les banyeres, les piques de la cuina i altres recipients.
    • Vestiu-vos amb roba de cotó, pantalons llargs, botes, camisa de màniga llarga, mocador i ulleres de protecció.
    • Mulleu amb aigua la roba que porteu.
    • Deixeu els documents i els objectes importants dintre el cotxe, al garatge, amb les portes tancades, per si haguéssiu de fugir.
    • Desconnecteu l'obertura automàtica de la porta de garatge.
    • Si teniu temps, traieu les cortines
Quan l'incendi arriba a la casa, el millor és tancar-se i no sortir. Amb les mesures de protecció anteriors, la casa ofereix més seguretat, i és menys arriscat que travessar una línia de foc.
Convergència per Mediona

2 comentaris:

  1. Quins serveis públics creus que s'han de millorar i, per tant, l'Ajuntament de Mediona hi hauria de centrar els seus esforços?
    Ela ajuntaments donen molts més serveis que no veig reflectis en aquesta enquesta per tant no hi puc participar. Potser vol dir que la resta és del tot positiva??????

    ResponElimina
  2. Uns dels serveis que dóna el Sr alcalde és el càncer per a alguns veïns que viuen a prop de l'antena de telefonia mòbil.
    I a sobre el Sr alcalde diu que alguns veïns la paren per que tenen mals de cap (pobrets) i això ho diu burlantse dels veïns.
    I un altre servei que dóna el Sr alcalde és ensenyar a mentir als altres, va mentir davant de les càmeres de TV3 dient que no funcionava l'antena i si que funcionava (això està gravat i aviat el podreu veure.

    Gota

    ResponElimina