diumenge, 6 de desembre del 2009

PLE MUNICIPAL

Amb motiu de la cel·lebració de l’últim Ple Municipal el 28 de Novembre, volem fer-vos-en cinc cèntims del que allà es va tractar, almenys d’allò que des del punt de vista del Grup Municipal de CIU té especial rellevància. Des d’avuí prenem el compromís amb els nostres lectors que, sempre que ens sigui possible, publicarem un article referent als plens que es cel·lebren mensualment.
Temes rellevants:

- Aigua de boca i Fonts públiques: El passat dia 12 de Novembre el grup municipal de CIU va adreçar a l’Ajuntament un escrit on alertàvem dels elevats nivells de sulfats que conté l’aigua de Mediona, fet que pot ser perjudicial per a la salut d’aquells que la consumeixen. En algunes zones del municipi els nivells de sulfats arriven fins als 433 mgr.SO4/l, concretament a La Font del Bosc. Per tal que tothom entengui la gravetat de la qüestió, cal especificar que la legislació vigent (RD140/2003) fixa els estàndards màxims en 250 mgr. SO4/l i els riscos greus a partir de 500 mgr. SOL4/l. Per tant, al passat ple municipal i veient com no havíem rebut resposta a l’escrit presentat, vam preguntar quines mesures s’estaven prenent al respecte. La resposta de l’alcalde, de viva veu i sense aportar cap tipus de documentació, va ser afirmar que l’Ajuntament n’era conscient i que havia passat un avís a l’organisme competent de la Generalitat al 2007.
Entenem que aquesta resposta no és acceptable tenint en compte que, pel que sabem, no s’estan prenent mesures. Amés, pel que fa a les Fonts públiques, no s’està realitzant cap tipus de control sanitari. Per tal d’evitar responsabilitats per part de l’Ajuntament en cas d’intoxicació, si no es fan els controls pertinents, almenys caldria advertir-ho posant cartells a cadascuna de les fonts.

- Pla d’Ordenació Urbanística Municipal ( POUM): El grup municipal de CIU va preguntar a l’alcalde quan començaria l’Ajuntament a donar resposta a les al·legacions dels grups de la oposició i dels veïns afectats. L’alcalde va contestar afirmant que encara s’hi estava treballant.
Aquesta resposta torna a ser inacceptable ja que, en primer lloc, portem un any d’espera, en segon lloc, el POUM implica la suspensió de llicències i, per tant, una important pèrdua d’ingressos per al municipi mentre dura el procediment i, per últim, urbanisme no ha autoritzat la creació d’una zona industrial a Mediona. Per tant, arribats a aquest punt quin sentit té el POUM? Seguirem parlant sobre aquesta qüestió amb més detall conforme es vagin desenvolupant els aconteixements.

- Pou il·legal al Torrent de les Ginoles: La regidora Marta Morgades es va referir al pou que de forma il·legal i sense consentiment dels organismes responsables, va ser excavat al Torrent de les Ginoles i pel que l’Ajuntament va haver de pagar una sanció econòmica. L’alcalde va respondre dient que no se’n penedia d’haver-lo encarregat i que ho tornaria a fer encara que això incompleixi la legalitat.
Be, aquest és l’alcalde que tenim a Mediona, i entre tant anem pagant multes. Si les hagués de pagar de la seva butxaca de ben segur que la seva actitut seria diferent.

- Construcció d’un nou dipòsit d’aigua a Sant Elies: L’Ajuntament ha sol·licitat una subvenció per a la construcció d’un nou dipòsit a Sant Elies el cost total del qual és d'uns 95.000 € ( La subvenció és del 80 % del cost total). El 20% restant l’hauran d’assumir els veïns mitjançant un increment en el rebut de l’aigua. El grup municipal de CIU reclama que el cost que s’atribueix als veïns l’assumeixi la companyia subministradora ja que, al cap i a la fi, cobra per donar aquest servei i no ens sembla just que siguin els veïns els que l’hagin de pagar. L’alcalde respon que si el cost de la obra l’assumeixen els veïns mitjançant un increment en els rebuts de l’aigua ja no caldrà que aquesta despesa sigui assumida dins del cost del Pla Parcial en el que es troba immers Sant Elies.
Sense comentaris.

- Potència elèctrica en el Pla Parcial de Sant Elies: En el projecte d’urbanització modèlica de Sant Elies, una de les actuacions que l’Ajuntament vol dur a terme és el soterrament de les linies de baixa tensió. La companyia elèctrica pretén cobrar la potència contractada com si es tractés d’una urbanització nova, com si es contractessin aquests kw per primera vegada. El grup municipal de CIU reclama que no és de rebut que es cobri aquest concepte ja que en el seu dia aquesta despesa ja es va pagar. En tot cas s’haurà de pagar la diferència entre la potència contractada actualment i la que finalment es subministri.

- Obres per a les conduccions de gas a la Font del Bosc: El passat 10 de Novembre el grup municipal de CIU va advertir a l’Ajuntament mitjançant escrit que la sebyalització nocturna d’aquestes obres era molt deficient. En vista de la manca de resposta a l’esmentat escrit, vem preguntar en el ple quan pensaven sol·lucionar el problema. L’alcalde amb una actitut indiferent va afirmar que ja estava fet.
Conveidem a tothom qui ho vulgui que condueixi de nit per La Font del Bosc per comprovar si realment està fet o no... Advertim però, que condueixin amb compte no sigui que caiguin dins d’una rasa. Això sí, si ho volen comprovar no triguin gaire en anar-hi ja que l’experiència ens diu que l’Ajuntament actua en funció del que aquí es publica.

- Preguntes formulades per l’alcalde al grup de CIU en el ple d’Octubre i que van rebre resposta al ple de Novembre d’esprés d’efectuar les pertinents averiguacions:
o L’alcalde pregunta per què el grup de CIU creu que la urbanització La Font del Bosc és legal ( a diferència del que venen afirmant des del grup de govern): Doncs molt senzill, perquè així ho afirma el propi alcalde en un certificat que es troba en el nostre poder i que ja vam penjar en aquest blog a l’escrit del passat 27 d’Octubre. Amés, perquè els veïns de La Font del Bosc paguen els seus impostos i taxes exactament igual que la resta de veïns del municipi que viuen en zones “legals”.
o L’alcalde pregunta al grup de CIU per què creiem que un nucli urbà es pot legalitzar sense clavegueram ( referint-se a Sant Elies): Doncs perquè així li va comunicar l’Agència Catalana de l’Aigua a aquest Ajuntament mitjançant una carta i de la qual en tenim copia. Amés perquè hi ha moltes urbanitzacions que es trobaven en la mateixa situació que Sant Elies que han solventat la qüestió de l’abocament d’aigües negres mitjançant altres sistemes de sanejament perfectament vàlids i legalitzables. El grup de CIU tan sols pretén que l’Ajuntament valori la possibilitat d’estudiar altres opcions menys costoses per als veïns i que no prengui l’actitut inamovible que ve mantenint fins avuí. Un cop estudiades la resta d’opcions ja es dicidirà si la millor és el clavegueram o qualsevol altre.
o L’alcalde va preguntar per què afirmem que estem treballent amb pressupostos del 2007 quan es van aprovar els de 2009 mesos enrere: Doncs perquè no és de rebut que al més d’Octubre 2009 no s’hagin tancat els comptes del 2007 i que es portin al ple municipal modificacions dels pressupostos 2007 com ha estat el cas. Per tant, reiterem el que vam dir al passat ple, el grup municipal de CIU no passarà pàgina fins que els comptes del 2007 i 2008 estiguin degudament tancats com marca la llei i presentats a la sindicatura de comptes de la Generalitat.
o L’alcalde va preguntar per què crèiem que el cost de les obres de Sant Elies pujaria per sobre dels 30.000 € i d’on n’haviem extret les dades: El grup municipal de CIU ha realitzat els seus propis estudis i, prova d’això, és que hem acertat de ple ja que l’Ajuntament ha donat unes dades inicials al voltant de 35.000 € ( be, encara ens vam quedar curts). No obstant el Sr. Servand segueix afirmant que arribaran subvencions i que el cost serà inferior. Be, ja veurem què passa... almenys ens felicitem per haver aconseguit el compromís de l’alcalde que “ en cap cas es duran a terme les obres si el cost supera els 18.000 € per veí”.

- Comissió de comptes per al tancament de l’exercici 2007: El grup municipal de CIU no vam acudir a la reunió per no haver estat convocats en la forma reglamentària i, sobretot, per no haver rebut la documentació oportuna amb l’antel·lació esperada. El grup de govern pretén que ens presentem a la comissió de comptes a cegues i sense facilitar-nos la documentació necessària. Així vam expressar la nostre protesta al passat ple municipal. No cal dir que l’equip de govern actúa d’aquesta manera de forma absolutament intencionada, ja que quan menys informats estiguem dels comptes municipals menys irregularitats podrem detectar...

- Per últim, endeutament municipal: Dies enrere vam fer públiques unes dades publicades per hisenda sobre l’endeutament bancari dels municipis de l’estat espanyol, on s’indicava un endeutament de Mediona de 814.000 € a 31/12/2008. Es tracta d’un endeutament molt elevat en relació amb el nombre d’habitants i només cal comparar-ho amb altres municipis de la zona per adonar-se’n. El grup de govern va voler justificar aquest endeutament a l’últim ple afirmant que eren deutes a llarg termini i que l’Ajuntament els pagava religiosament i sense incidències. Aveure, en primer lloc, què té a veure que siguin deutes a llarg termini i que es paguin religiosament amb que estiguem sobreendeutats. Això és com aquella familia que guanya 1.000 € al més i paga una hipoteca de 900 € mensuals. Potser pagarà la hipoteca sense problemes, però no podrà pagar l’aigua, la llum, els aliments dels seus fills, etc. En segon lloc, entre aquests 814.000 € no estan inclosos els deutes a curt termini com les pòlisses de crèdit, les quals es poden anar renovant anualment durant un temps il·limitat. Precisament el proper dia 9 de Desembre s’ha convocat un ple extraordinari per a la renovació d’una pòlissa de crèdit de 300.000 €. Per tant ja no parlem de 814.000 €, sinó de 1.114.000 €, i no cal dir que de ben segur que n’existeixen d’altres que per ser d’un import inferior no han de passar per l’aprovació del ple municipal i, per tant, no en tenim coneixement. Amés, en aquestes dades tampoc s’inclouen els deutes amb proveïdors, els quals són alarmants, ni les fiances que ha rebut l’Ajuntament per les llicències d’obres en els últims anys, les quals en gran mesura no han estat retornades tot i haver-se acabat les obres. I podriem seguir tractant aquesta qüestió durant moltes linies més, però més valdrà fer un escrit monogràfic sobre aquesta qüestió més endavant. Ja us anunciem que hi estem treballant i que molt aviat en parlarem amb més detall.

Preguem que disculpeu l’extensió d’aquest document, doncs els plens municipals són molt densos i difícil de resumir el seu contingut.

Grup Municipal de CDC Mediona.

4 comentaris:

  1. A veure quan us dediqueu a fer i/o dir quelcom per al municipi. Només xerreu del que fan els altres i no del que es podria fer. I si busqueu solucions enlloc de criticar a tort i a dret?? Que us cansarieu massa potser? O es que no se us acudeix res?

    Una medionenca.

    ResponElimina
  2. Una medionenca. Sapigues que aquesta es la feina de la oposició. Evidentment que quan arribi el moment de les eleccions es faran propostes, però ara toca fer control al govern.
    Gent de CiU endevant amb la vostra feina i felicitats per aquest resum.

    ResponElimina
  3. Al penedesc. Estic d'acord amb tu però les propostes també es poden fer ara, fent crítica constructivista! Si?

    Un salut!

    ResponElimina
  4. Benvolguts Penedesenc, Medionenca i lectors en general,
    No podem estar més d'acord amb el " Penedesenc" quan diu que una de les feines de la oposició és fiscalitzar a l'equip de govern, i més quan es tracta d'un equip de govern que actua com ho fa el nostre, improvitzant, amb falta de rigor i massa sovint obviant els procediments legals.
    No obstant, és veritat que no ens podem quedar tan sols amb aquesta tasca, que s'han de fer propostes i empènyer als que governen cap a una via constructiva en benefici del municipi. Des del grup municipal de CIU pretenem que cada crítica vagi acompanyada d'una proposta, encara que entenem que sovint tan sols es percebi la part “ morbosa” de la crítica. Sense anar més lluny, en el resum de l’últim ple municipal el qual ha generat aquests comentaris, podem trobar nombroses propostes: posar cartells a les fonts públiques advertint de la manca de control sanitari, el plantejament de si l’actual Pla d’Ordenació Urbanística ( POUM) és necessari en aquests moments i tal com s’ha plantejat, negociar amb la companyia subministradora d’aigua de Sant Elies que es facin càrrec d’una part del cost del nou dipòsit, estalviar un important cost per a les butxaques dels veïns de Sant Elies amb la contractació de la potència elèctrica, demanar una senyalització nocturna eficaç en les obres per a la conducció de gas a La Font del Bosc, i un llarg etcètera.
    Per altra banda, s’ha de tenir present que en política és aquell qui governa qui marca l’agenda i la oposició sovint es troba ( ens trobem) supeditada als temes que marca l’equip de govern. Tot i així, seguim treballant per a la consecució dels objectius que ens vam marcar a l’inici de la legislatura i que consten al nostre programa electoral ( hem penjat copia del nostre programa electoral del 2007 al blog a la secció “ Llocs web d’interès”), i prova d’això és que l’actual equip de govern ha materialitzat alguna de les propostes que hi vam incloure.
    Per últim, afegir que també són molt importants els vostres comentaris, suggeriments, etc. i prova d’això és que en aquest blog es permeten comentaris anònims, com sabeu, i sense cap mena de filtre, a diferència d’altres blogs que tots coneixem, llevat de comportaments reprovables tals com desqualificacions i insults els quals seran eliminats immediatament.

    Grup municipal de CDC Mediona

    P.D.: Penedesenc, moltes gracies pels teus ànims, i Medionenca, gracies també per la teva crítica tot i que ens hagués agradat que fos un pel més constructiva. Esperem que seguiu aportant comentaris.

    ResponElimina